‘Geen enkel hoekje of straatje is hier hetzelfde’

19 december '23

Vanwege de gevarieerde architectuur is bijna iedere woning in De Ambachtse Erven uniek. Maar wat deze nieuwbouwwoningen in Hendrik-Ido-Ambacht allemaal gemeen hebben, is dat ze zijn geïnspireerd op de boerderijwoningen die hier vroeger in de streek stonden. Het ruime aanbod in woningtypes zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. Jan Pieter Oosterveld, architect bij Quadrant Architecten, vertelt meer over het ontwerp van de 47 woningen.

image alt

Gevarieerde architectuur

“Een belangrijk uitgangspunt bij deze wijk was de variatie. De woningen die wij hebben ontworpen staan verspreid door het plan en worden afgewisseld met andere nieuwbouwwoningen. In het ontwerp refereren we naar de boerenerven en boerderijen van vroeger maar wel door een eigentijdse invulling aan de architectuur te geven. We vonden het belangrijk om geen woonwijk te maken met alleen maar dezelfde woningen”, vertelt Jan Pieter. “Ik wilde ervoor zorgen dat iedere hoek in de wijk anders is, waardoor iedereen een herkenbaar stukje in de wijk krijgt waarmee ze zichzelf kunnen identificeren.”

image alt

Een knipoog naar het verleden

In De Ambachtse Erven komen verschillende woningtypes. Van hoek- en rijwoningen tot aan 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen. Ieder woningtype wordt uitgevoerd in meerdere smaken. “Een boerderij was vroeger vaak opgedeeld in een woonhuis aan de voorkant en de schuur en stallen aan de achterkant. Bij een aantal blokjes met rijwoningen refereren we hier naar door op de kop een vrijstaande of 2 onder 1 kapwoning te plaatsen en daarnaast een aantal rijwoningen. Dat komt meerdere keren terug in het plan. Daarnaast wisselen we af in de nok- en goothoogtes en trekken we de kappen bij sommige rijwoningen door naar beneden.”

Ook in de kleur- en materiaalkeuze van de architectuur is rekening gehouden met het vroegere straatbeeld. Jan Pieter: “De gevels variëren in kleur van roodbruin metselwerk tot aan grijsgeelzwart gemêleerd. Ook de dakpannen komen in verschillende kleuren waaronder antraciet, grijs en rood. Bij een aantal woningen passen we houtlook gevelbekleding, luiken of vierkante raampjes met roedes toe, gebaseerd op de architectuur van een boerenschuur.”

image alt

Verschillende indelingen

De meeste hoek- en rijwoningen hebben een moderne indeling met een keuken aan de voorkant en een woongedeelte dat aansluit op de achtertuin. Kies je echter voor de ‘speciale hoekwoning type Dwarshuis’ dan krijg je een andere indeling. “Bij deze hoekwoningen kom je via de zijkant binnen in een hal die doorloopt tot aan de woning scheidende wand. Aan de ene kant van de hal vind je de woonkamer en aan de andere kant de keuken. De hal verdeelt als het ware de begane grond in twee stukken”, legt Jan Pieter uit.

image alt

Parkeren bij of rondom de woning

“De vrijstaande woningen hebben in basis dezelfde plattegrond. Doordat we de woningen afwisselen met 2 onder 1 kapwoningen, ontstaat er een gevarieerd straatbeeld. Daarnaast kiezen we ervoor om de vrijstaande woningen in verschillende baksteenkleuren uit te voeren. Bij de 2 onder 1 kapwoningen hebben we een asymmetrische variant gemaakt. Deze oogt wat luxer en spannender doordat we onder andere de dakpannen over de gevel heen trekken. In één straat staat een witte tweekapper, precies in de as van de weg. Door deze een knalkleur te geven, springt hij er echt uit. De 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen hebben allemaal een parkeerplaats op eigen terrein. Op een aantal plekken in het plan vind je parkeerplaatsen voor de rijwoningen, nabij de woning. Ook komen er een paar parkeerschuren waar overdekt geparkeerd kan worden.”

Een dorpsgevoel

“De kleinschaligheid van de wijk is heel erg fijn. Je krijgt het dorpse gevoel terwijl je vlak bij een grote stad zit en alle voorzieningen om de hoek vindt. De woningen staan aan een hofje, waar je kinderen met een gerust hart kunt laten spelen. Hier komt enkel bestemmingsverkeer en is de auto ondergeschikt aan de fietser en wandelaar. De wijk heeft een groen, landelijk én vriendelijk karakter. Tegelijkertijd is het eigentijds en woon je er in een comfortabel en energiezuinig huis. Dit is echt een project waarbij ik nieuwsgierig ben hoe het er straks uitziet wanneer alle ontwerpen samen komen.”

Vragen? Neem contact op
Ook hier wonen? Bekijk het woningaanbod