Opgeleverd

De Laantjes in De Volgerlanden

Kom over het charmante Perenlaantje aanrijden, passeer de Vrouwgelenweg en voel je gelijk thuis. In De Laantjes woon je ontspannen aan een brede laan, sfeervol oprijlaantje, een parkje of aan een slootje dat het plan begrenst. Alle 116 woningen zijn verkocht en opgeleverd.

image alt

Geïnspireerd op het oude dorp

De Laantjes bestaat uit een divers aanbod van rij-, 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen. In totaal 116 stuks, gebouwd door aannemer Rehorst Bouw. Walter Zeinstra van Zeinstra Veerbeek Architecten maakte het ontwerp van de woningen.

“De Laantjes grenst aan het bestaande Hendrik-Ido-Ambacht, rivier de Noord en het agrarisch landschap. In mijn ontwerp zie je sfeerinvloeden terug van de architectuur op die plekken. Diverse elementen uit de omgeving heb ik wisselend en op eigentijdse manier toegepast bij de verschillende woningtypes. Hierdoor krijg je uitgesproken verschillen in dakhelling en uitstraling. Dat refereert aan de grote variatie van industriepanden en woonhuizen die je langs de Noord ziet.”

image alt

Herkenbare elementen

“In de naastgelegen wijk hebben de huizen veelal langskappen en een sterk horizontaal karakter. Dat zie je hier ook. Voor de nodige variatie en herkenbaarheid doorbreek ik de rij met topgevels. Op diverse plekken schiet de goot wat verder door naar beneden en wordt het dakvlak groter. De horizontaliteit benadruk ik her en der met wit metselwerk op de verdieping. Die doorschietende goot vindt trouwens zijn oorsprong in de boerderijen uit de buurt, waar het dak tot de begane grond doorloopt. De scherpe punt, ‘brede’ schouders en een ietwat industriële look van de topgevels zijn een knipoog naar de industriële panden langs de Noord en de Polderdijk.”

image alt

Statig karakter

“Enkele bijzondere afwerkingen van topgevels in het oude dorp heb ik terug laten komen in de tweekappers en vrijstaande huizen. De topgevel loopt trouwens niet over de volle breedte van de woning wat de huizen een nog statiger karakter geeft. Zoals de villa’s in de buurt. De tweekappers en vrijstaande huizen zonder topgevel krijgen net als een aantal rijwoningen een dak dat iets verder doorsteekt. Zo heeft elk huis iets wat het aantrekkelijk en uniek maakt.”

image alt

Duurzaam wonen

De eerste fase is in juli 2019 in verkoop gegaan. De laatste woning is eind 2021 opgeleverd. De woningen in De Laantjes voldoen aan de laatste duurzaamheidseisen. Het warmtenet van HVC verwarmt de woningen en zonnepanelen zorgen mede voor elektriciteit. Alle woningen zijn opgenomen in het register Groenverklaring omdat ze een energieprestatiecoëfficiënt van 0,26 hebben en voor de bouw 100% duurzaam hout gebruikt is. De verklaring is afgegeven voor 10 jaar.