Architecten Den Appelgaerde geven moderne twist aan klassiek concept

18 december '24

De eigentijdse vertaling van de klassieke hofjes geven Den Appelgaerde een kenmerkend karakter. Maar deze hofjes krijgen pas echt kleur door de architectuur waar Richard van Tiggele en Jan Vader van Venster Architekten verantwoordelijk voor zijn. Zij vertellen graag hoe je woningen ontwerpt die naadloos aansluiten bij de gezellige, groene hofjes van Den Appelgaerde.

Architecten Venster

Geïnspireerd door klassieke hofjes

Toen Van Tiggele en Vader het stedenbouwkundig plan voor ogen kregen viel hen één ding direct op: de groene hoven waar de rijwoningen omheen staan. Het inspireerde de heren om tot het huidige ontwerp te komen. Maar wat is een hofje eigenlijk? Vader geeft antwoord. “Een klassiek hofje is een wooncomplex dat meestal bestaat uit een groep woningen die zijn gebouwd rondom een centrale binnentuin. Gemeenschapsgevoel en sociale interactie speelt hierbij een belangrijke rol. Klassieke hofjes stralen eenheid uit en hebben een duidelijke ritmiek in de gevels. Ook zien we vaak dat kappen worden gedraaid en bijzondere details worden toegevoegd”

image alt

Visueel afwisselend beeld

Wie de eerste schetsen van Den Appelgaerde bekijkt, ziet dat een klassiek hofje inderdaad de inspiratie is geweest voor de architecten. Maar dat is niet het enige. “Ook dorpse linten zijn een inspiratie voor het ontwerp. Kenmerkend is hier de variatie tussen de verschillende woningen. De verspringende rooilijn (grenzen tussen openbare en private gronden, red.) en de toepassing van diverse tinten metselwerk zorgt voor een visueel afwisselend beeld in de straat”, licht Vader toe. Zo ontstaat een gezellige, nette en afwisselende wijk die toch eenheid uitstraalt.

image alt

Eenheid boven individu

De architecten vinden een aantal eigenschappen van hun ontwerp opvallend. “De bebouwing combineert herkenbare stijlelementen van klassieke hofjes met een hedendaagse vormgeving”, trapt Van TIggele af. “Eenheid is belangrijker dan de uitstraling van individuele woningen, maar in ieder blok is een verbijzonderde woning toegevoegd die afwijkt. Bijvoorbeeld in de positionering van de kap of een dakkapel.” Zijn collega Vader noemt de pergola’s. Die zorgen voor een prettige overgang tussen de woning en de groenzone aan de voorzijde. “Het creëert een semi-overdekte plek waar mensen zich prettig voelen om bijvoorbeeld ’s ochtends een kopje koffie te drinken en even bij te kletsen met de overbuurvrouw. Dit past helemaal bij het sociale concept van het klassieke hofje.”

Onderdeel van de groenstructuur

De woningen worden geheel onderdeel van de groenstructuur in de wijk. Zo worden er bijvoorbeeld ‘geveltuinen’ aangelegd. “Langs de gevels worden spandraden geplaatst waar klimgroen langs omhoog kan klimmen. Ook de pergola’s in de hoven zijn voorzien van dergelijke spandraden. Het groen stopt dus niet bij de gevel.” Die gevels worden voorzien van een lichte kleur steen. Drie verschillende tinten in totaal. Heerlijk fris dus, zoals het een goede appel betaamt. Het uitzoeken van het metselwerk is voor Vader een van de leukste taken om zijn tanden in te zetten. “Dit metselwerk heeft een warme en vriendelijke uitstraling die goed past bij een hedendaags dorp.”

Franse balkons

Zijn collega Van Tiggele treedt iets meer in detail. “Op verschillende plekken wordt in vlakken reliëf metselwerk toegepast, waardoor er een mooie schaduwwerking ontstaat. Een ander belangrijk kenmerk is de goten die op het kozijn zijn geplaatst. De Franse balkons geven de woning een geheel eigen identiteit en een moderne, chique uitstraling. Verder is op de kopgevel van de hoekwoningen op verschillende plekken een opvallende dakkapel toegepast. Dit levert wat mij betreft een fraai gezicht op.”

image alt

Duurzaamheid als belangrijke pijler

Het lichte metselwerk zorgt ook voor minder hittestress op straat in de warme zomers. Over het klimaat gesproken, in het ontwerp wordt duurzaamheid op diverse manieren bevorderd. “Bewoners hebben de beschikking over een warmtepomp en zonnepanelen”, aldus Van Tiggele. “En om de biodiversiteit te bevorderen worden er nestkasten geïntegreerd in de gevel. Hierdoor hebben ook huismussen en vleermuizen een fijne plek om te verblijven.”

Zie jij jezelf ook wonen in Den Appelgaerde? Fase 1 van dit nieuwbouwproject in Hendrik-Ido-Ambacht gaat in het voorjaar van 2025 in verkoop. Het is nu mogelijk om je in te schrijven als belangstellende voor het project. Wil je eerst meer lezen over de kenmerken van de door Van Tiggele en Vader ontworpen woningen? Ga dan naar de pagina ‘woningen’ en klik op het woningtype van jouw voorkeur. Appeltje-eitje.

  Lees het laatste nieuws
  Bekijk de woningen